Karilan Sukuseura ry
Suvun kotipesä

Kevätkirje 2017

Tästä kevätterveisiä sukuseuralta. Muistakaa kesäjuhla Heinäkuussa!


Karilan Sukuseura ry                                                  Tampere 14.5.2017

 

HYVÄT SUKUSEURAN JÄSENET

Aluksi kesän sukutapahtumasta, sitten joku sana muista seuran asioista sekä maailman menosta.

Sukutapaaminen 16. heinäkuuta Petäjävedellä.

PAIKKA: Lemettilän tila Petäjäveden keskustassa.

Autojenparkkeeraus Lemettilän tilan pihaan, osoite Lemettilän tila Siltatie 23, Petäjävesi, puh.050-414 7275.Tila sijaitsee 500 m päässä kirkosta ja oikopolkua vieläkin vähemmän.

Tilalla on myös majoitusmahdollisuus, jokainen tilaa itse tarvitsemansa majoituksen suoraan tilalta, hinta 70 - 100 euroa.

OHJELMA:

Klo 10 mahdollisuus osallistua jumalanpalvelukseen Petäjäveden vanhassa kirkossa, sekä sen jälkeen klo 11 noin puolen tunnin opastuskierrokseen meidän ryhmälle vanhassa kirkossa. Kirkkohan on UNESCON maailmanperintökohde.

Klo 12 ruokailu Lemettilän tilalla. Pääruokana paahtopaisti lisukkeineen, lisäksi kasvisruoka- ja erityisruokavaliot, huomioikaa ilmoittautumisen yhteydessä. Ruokailun yhteydessä tilan esittely talon emännän kertomana. Lisäksi

-       Pentti Valkeajärvi tarinoi meille Petäjävedestä, sen historiasta ja nykyisistä kuulumisista sekä sukumme Petäjävesi yhteyksistä.

-       Markus Kovanen seuramme kehittyvistä verkkopalvelut ja niiden kehittämissuunnitelmista

Ruokailun jälkeen vapaata seurustelua sekä perinteinen renkaan heitto ja arpajaiset (1 €/arpa).

Päätöskahvit noin klo 14-14.30, aika tarkentuu tilanteen mukaan.

HINTA JA ILMOITTAUTUMINEN

Koko kattaus, eli ruokailu, kahvit ja kirkon esittely 30 euroa/henkilö, ruoka ja kahvit 26 €, alle kouluikäiset lapset ilmaiseksi. Ilmoittautuminen Merja Karilalle ( merja.karila@pp.inet.fi ; puh 0400 986425) kesäkuun 30 päivään mennessä.

Ilmoittautumisen voi tehdä myös maksamalla maksut seuran tilille Nordea FI23 1045 3500 1612 85, kesäkuun 30 päivään mennessä. Tällöin maksun viestikentässä on ilmoitettava kaikkien maksettujen nimet, lasten iät ja ruokaa koskevat erityisvaatimukset, esimerkiksi tyyliin

Mikko Makkonen  - ruoka ja kirkko – gluteeniton, Mari Makkonen, 8 v - pelkkä ruoka

 

 

Kotisivut ja facebook ryhmä

Kotisivuja on tarkoitus esitellä tapaamisessa, joten tässä vain oleellisin, kuten yhteystiedot.

Kotisivuilta löytyvät jo nyt kaikki seuran piirissä ilmestyneet julkaisut, matrikkeli mukaan lukien, sekä viimeisimmät jäsenkirjeet yms., osoitteesta http://karilansuku.fi/Etusivu/  

Kotisivuilla on mahdollista julkaistapaljon muutakin, kuten valokuvia ja tarinoita meidän elämänvaiheistamme ja sattumuksistamme, sen mukaan, mitä pidämme kiinnostavina ja toisillekin jakamisen arvoisina. Julkaistava materiaali toimitetaan Markus Kovaselle, joko sähköpostilla karilansukuseura@gmail.com , tai tavallisella kirjeellä, osoitteeseen Pinninkatu 2-4 A 4, 05800 Hyvinkää. Kirjeitse lähetetyt valokuvat palautetaan, kun mukaan laitetaan osoite.

Seuralle on perustettu myös facebook ryhmä, nopeaa viestintää ja uutisten levittämistä varten. Se löytyy Facebookista nimellä Karilan Sukuseura ry. Ryhmässä on tätä kirjoittaessa 54 jäsentä. Ryhmä kasvaa parhaiten siten, että jokainen nyt ryhmään kuuluva lisää siihen omia, Karilan sukuun kuuluvia facebook kavereitaan, joiden arvelee olevan kiinnostunut suvustamme. Facebook ryhmä on hyvä väline lähestyä seuraamme silloin, kun jäsenyys on vielä harkinnassa.

Kotisivuja ja facebook ryhmää koskeviin kysymyksiin vastaa Markus Kovanen, sähköpostilla karilansukuseura@gmail.com tai puhelimella +358 50 4135613.

Matrikkelin täydentäminen

Sukumatrikkeli on sukuseuran peruskirja, josta tarpeelliset tiedot historiastamme löytyvät. Kauko Wiren lähetti terveisiä, että hän jatkaa työtään matrikkelin täydentämiseksi. Työ edellyttää, että sukuhaarojen aktiivit toimittajat Kaukolle tietoja tapahtuneista muutoksista, mieluiten sähköpostilla kauko.wiren@mail.com ja puhelimella +358 50 64275. Perästä sitten kuuluu, ennemmin tai myöhemmin.

Jäsenhakemukset ja tukimaksut

Jäsenhakemuksia voi lähettää jäsensihteerillemme Riitta Kotalahti-Karilalle, sähköposti (huom. uusi osoite) katarina.r.karila@gmail.com, )puhelin +358 40 8243317.  

Seura ei kerää jäsenmaksuja, toiminta synnyttää kuitenkin kuluja. Niiden kattamiseksi kerätään vapaehtoista tukimaksua, jonka voi maksaa seuran pankkitilille Nordea FI23 1045 3500 1612 85.

Pois nukkuneita

Arvostettu kunniajäsenemme Veikko Salmijärvi siirtyi helmikuussa 2017 ajasta ikuisuuteen 94 vuoden iässä. Hän syntyi ensimmäisenä yhdestätoista lapsesta Hilja ja Juho Salmijärven perheeseen. Yhteys Karilan sukuun tuli Hiljan äidin Wilhelmiina Matintyttären kautta. Veikko viljeli yhdessä vaimonsa Kertun kanssa Kantolan tilaa Muuramen Isolahdessa ja kasvatti viisi lasta. Veikko oli hyväkuntoisena ja hyväntuulisena mukana vielä edellisessä kokouksessamme Survon tilalla Jyväskylässä kesällä 2015. Rauha hänen muistolleen.

Maunosta ja maailman menosta

Mauno Koivisto – ensimmäinen työväestöstä noussut presidentti

Pitkäaikaisen, maan isäksi laajasti koetun presidentin kuolema ravistelee aina lähes koko kansakuntaa.  Vanhempi sukupolvi muistaa hyvin Kekkosen hautajaiset 31 vuotta sitten. Aivan samalta tuntuu nyt Mauno Koiviston poismeno. Koiviston on otsakiekura, rusetti, työläistausta ja lentopalloharrastus tekivät hänestä kansanomaisen Manun ja erittäin suositun ”sheriffihahmon”, jonka nähtiin kamppailevan vääryyttä vastaan, oikeiksi katsomiensa asioiden puolesta. Toisaalta Koivisto tunnettiin hieman etäisenä fundeeraajana. Puolueet eivät häntä pompotelleet, hän oli aidosti niiden yläpuolella. Koivisto elvytti parlamentarismia vapauttamalla kokoomuksen ja maaseudun puolueen pitkäaikaisesta hallituspannasta, ja vaikutti vahvasti myös kaikkien muidenkin presidenttikausilleen osuneiden hallitusten taustalla.

Ulkopolitiikassa Koivisto joutui toisella kaudellaan tasapainoilemaan uutta toimintamallia etsivän ja lopulta hajoavan suurvallan naapurina. Fundeerausta tarvittiin, sillä holtiton kaikkien sota kaikkia vastaan Jugoslavian tapaan oli eräs realistinen uhkakuva Neuvostoliitossakin. Tapahtumat etenivät onneksi verraten rauhanomaisesti. Koivisto oli tilanteessa perustellusti sekä varovainen että kaukonäköinen. Baltian maiden tunnustaminen, Pariisin rauhansopimuksen eräiden velvoitteiden poistaminen ja Suomen ja Venäjän suhteiden uudelleenjärjestely tehtiin kuitenkin rivakasti, ja siten että kytemään ei jäänyt säröjä suhteessa Venäjään, joka edelleenkin on suurvaltanaapurimme. Myös peruslinjat Euroopan Unioniin liittymiselle laadittiin Koiviston johdolla.

Talouspolitiikassa Koivisto oli vakaan markan mies, ja pikemmin nuuka kuin löysä yhteisten varojen käytössä. Kansan suussa vakaa markka vääntyi vahvaksi markaksi, joka ei sitten kovassa paikassa kestänyt. Talous päästettiin ylikuumentumaan, tuli lama ja pankkikriisi, jonka syistä, hoitotavoista ja seurauksista edelleen keskustellaan. Kirjoittajana Koivisto oli parasta mahdollista luokka. Hänen tietonsa ja ymmärryksensä meille tärkeästä Venäjästä olivat syvälliset. Esimerkiksi käyköön kirja Venäjän idea, jota kokonaisvaltaisemmin ja oivaltavammin ei Venäjästä ole Suomessa kirjoitettu. Helatorstaina muistamme ja kunnioitamme Manua vielä kerran.

Maailman menosta

Liberaali lehdistö maailmalla ja meillä näyttää nyt keväällä riemuitsevan siitä, että nykyistä asioiden tilaa uhkaavien populististen puolueiden kannatus näyttää pysähtyneen ja kääntyneen paikoin laskuun. Samalla ne vaikenevat siitä, että lukuisien kyselytutkimusten perusteella noin kolmannes länsimaiden kansalaisista kokee osattomuutta ja siitä nousevia pelkoja. Osattomuuden ja pelon syyt ja laajuuskin vaihtelevat maittain, mutta kyydistä putoamisen tunne on sama. Siinä on valmis yleisö aina uudelle populistiselle liikkeelle, entisten kuplien puhjetessa.

Tämä asiantila jatkuu niin kauan kuin poliittinen ja taloudellinen eliitti kokee tuon syrjäytyvän kansanosan vain kuluttajina ja vaalikarjana, mutta ei kokonaisina kansalaisina, joiden mielipiteitä pitäisi aidosti kuunnella ja antaa niille painoarvoa myös arkipäivän päätöksenteossa. Helpommin sanottu kuin tehty, mutta sitä pitää nykyistä vahvemmin yrittää, Suomessakin.

Näissä mietteissä, mukavaa kesää ja tapaamisiin Petäjävedellä!

Alpo Karila, puheenjohtaja

alpo.karila@gmail.com  puh 050 528 2317